Buitenboordmotor perikelen. Suzuki DF2.5
In de afgelopen jaren was de buitenboordmotor altijd een bron van storing en zorg. Het gebruiken er van was altijd een grote gok. Doet hij het. Doet hij het een beetje of doet hij het helemaal niet. De bb motor werd met de jaren steeds meer een instrument die statisch aan de railing stond bevestigd zonder gebruikt te worden. Eigenlijk waren we zo zat van dit motortje dat we hem wilden laten afzinken op zee. Gelukkig is het niet zover gekomen.
Talloze handige buitenboormotor handjes hebben het motortje door hun handen gehad, De enige die het voor een jaar redelijk hebben kunnen repareren was Brands in Warfhuizen. De goed man doet het niet meer dus wie gaat het nu doen.
Suzuki zelf, wilde niets meer doen. Ook al had de motor nog maar 4 draai uren voor hen was het een motor van 6 jaar oud. Het moest via de officiƫle dealer. En die kreeg hem weer aan de praat voor een korte periode. Dus Suzuki zei dan zie je wel het ligt niet aan de motor. Het probleem zit hem in de zeer snelle veroudering van de huidige benzine gecombineerd in de krappe afstelling van de carburateur. Deze motortjes hebben een hele kleine carburateur en die de afstelling moet ook aan de strenge Euro Emissies voldoen. Een lastig klus voor Suzuki
Meestal werd het dus roeien naar de wal of zelfs zwemmend. En daar is helemaal niets mis mee en zelfs vaak leuker. Iets fysieks doen na al dat stilzitten aan boord zit is er bij mij ingebakken dus zeker geen straf. Het maakt ook nog is geen lawaai of golven. Maar in harde wind of hoge golven kwamen de tochtjes naar de wal toch in de verdrukking. Een rubberboot is een blaas op het water. Als je harde wind tegen hebt en je moet roeien dan verdwijnt elke roeislag bijna in het terug blazen door de wind en golfslag.
In de Corona periode ga je toch op zoek naar een klus en ineens dacht ik bij mijzelf waarom zal ik de motor zelf niet eens proberen te repareren. De motor stond toch op de lijst van "afzinken" op zee dus wat kon er gebeuren als er wat aan kapot zou blijven.
Mijn eerste voorbereiding was Youtube. Mijn klachten over de Suzuki DF 2,5 had ik zeker niet alleen. Er stonden talloze filmpjes over deze "ramp" motor. Waaronder ook filmpjes om het hele carburateur schoon te maken, uit elkaar te halen en de injectie nozzles door te spoelen. Alles heb ik schoongemaakt. Er zitten 3 fijne nozzles in en 1 grote sproeier. Ook zitten er 4 hele kleine gaatjes voor en achter de gasklep. Op de carburateur zit een stelschroef om deze af te stellen (rijker of armer). Deze stelschroef zit verstopt achter een afdichting welke je weg moet boren. Dit had Brand in Warfhuizen al eens gedaan.
Na talloze keren alles uit elkaar te hebben gehaald en weer in elkaar gezet te hebben was het nog steeds niet goed. De motor afslaan of smoorde met veel gas. Stationair liep hij ook onregelmatig.
De enige optie was een nu dure elektrische ultrasonic cleaner. Dat was mijn eer te na. Wat kon het toch zijn. Ik dacht nog 1 keer alle proberen vanaf het begin. Tank schoon, Filtertje in de tank, schoon. Afsluitkraantje, schoon. Leiding naar de carburateur in orde. Daarna alle nozzles en sproeier verwijderd en met remreiniger doorgespoeld en droog geblazen en de grote sproeier met een speld alle gaatjes door geprikt en schoon gemaakt met remreiniger.
Hoera nu liep de motor weer al vanouds maar nog niet optimaal. Een cementvat diende als water testbak. Nu de carburateur bij gesteld. Begonnen op 1 turn rond en dat was te weinig, Toen 2 en later 3 turns. Dat was te rijk. Het werden 2 turns.
Nu de ultime test achter de rubberboot. Stationair draait het motortje nu prima. Even verder op het kanaal de gashandel flink aangetrokken. Ook dat gaat prima. Maar als de motor dan van vol naar stationair gaat slaat de motor af en na de herstart smoort de motor en loopt hij onregelmatig en maakt veel lawaai.
Wat kan dit zijn. Op zich ben ik alweer een stap verder. Weer mee naar huis en nogmaals maar eens kijken. Wat blijkt dat ik in de haast de pakking tussen de carburateur en het motorblok ben vergeten en ook de luchtslang vanaf het luchtfilter. dom dom. Misschien valse lucht op een verkeerde plek? Eerst maar even weer een test in de waterbak thuis. Nu lijkt alles een stuk beter, Nog een finetuning aan de carburateur en het is klaar.
De volgende dag weer in het eggie getest op de rubberboot. Nu is alles OK. Yess yess ik heb het gefikst, Het motortje doe alles wat ik wil. Zou het eindelijk zo zijn? Kunnen we nu de motor vertrouwen? Komt te voet gaat te paard. Zal dus nog wel even duren.
Wel laat ik nu de motor de carburateur leeg draaien met het brandstof kraantje dicht en ik tap de carburateur af met de aftapplug. Dit voorkomt vuile brandstof in de sproeiers. In de huidige euro loodvrij benzine zit 10% bijmenging met methanol. Dit veroorzaakt gom vorming. Vaak al na een maand. Inmiddels tank ik voor de buitenboord motor dan maar super benzine. Deze heeft 5% bijmenging en is minder gevoelig.
Heel prettig dat ik me nu echt heb verdiept in de werking van een buitenboordmotor. Ik heb geen schroom om het uit elkaar te halen en schoon te maken. Op zich is het heel simpel. Maar ik weet niet of ik zonder Youtube er ook aan begonnen. Je voelt je een beetje een sukkel als er talloze filmpjes op staan hoe simpel het is en je het niet aan durft haha.
Mijn motto wordt steeds meer gewoon in alle rust uit elkaar halen en kijken hoe het werkt en foto,s maken. Dit samen met Youtube natuurlijk. Die geeft je toch net even dat goede zetje.