maandag 17 april 2017

Zeekaarten.
Naast een electronische Kaartplotter ( soort navigatie voor de auto) heb je ook altijd nog papieren zeekaarten nodig. Omdat een Kaartplotter uit kan vallen moet je samen met een reserve Gps en papieren zeekaarten nog altijd naar een haven kunnen varen. Dit ben je gewoon verplicht voor verzekeraar en de redding mij. Je kunt niet zoals soms wel eens gebeurd bij automobilisten waarvan de navigatie uitvalt, dat ze het presteren de ANWB bellen omdat ze werkelijk niet weten waar ze zitten.
De ANWB is er niet op zee dus je zult jezelf moeten redden en zo laat als mogelijk anderen inschakelen om je te redden.
Papieren zeekaarten zijn ook altijd nog fijn om een stuk overzicht te houden van het gebied waar je zit. Op een plotter scherm van 15 bij 30 cm is dat lastig. Natuurlijk kun je inzoomen maar het blijft klein.
Op een papieren kaart kun je alvast voor de volgende dag een baaitje gaan zoeken waar je de nacht wilt doorbrengen.
Via marktplaats heb ik kaarten kunnen kopen van bijna de gehele Oostzee tot aan Bottenvikken ( boven in Zweden) aan toe. Er zitten ook een paar Russische bij van Letland.
Nu hoef ik onderweg niet meer te zoeken in de plaatselijke boekwinkel naar kaarten voor dat gebied. De verkoper had zijn boot net verkocht. Bijzonder was dat ik zijn boot direct herkende en ook wist wie de oude eigenaar was. We zijn ooit met 3 schepen naar de Oostzee geweest en dit was er 1 van.

Een marktplaats deal is vaak binnen 5 minuten aan de deur geregeld. Deze niet, we hebben hier prettig een paar uur over alles reizen zitten praten. De zeilwereld is maar klein 🔱

Geen opmerkingen:

Een reactie posten