Hoezo is de zee hier zoet.
Ja vanaf ongeveer de hoogte van Kalmar is de Oostzee zoet ipv zout. Dat komt door de afwatering van al het zoete water uit rivieren en het land. En de Oostzee hier een best wel gesloten estuarium is. Er is weinig verversing van zoutwater omdat alle verversing via het Skagerak bij Denemarken moet.
Aangezien zoutwater 1.025gr/l zwaarder is dan zoetwater 1.000gr/l, zakt het zoute water naar beneden en blijft zoet water als een meters dikke laag op het zoute water "drijven". Alleen als het een keer flink stormt dan worden die lagen soms vermengt. Als de storm is geluwd dan daalt de water temperatuur ook gelijk. Soms wel met 10 graden.
Een schip zal in zoutwater ook altijd hoger liggen ( minder diep) dan op zoet water. Bij de Skua is dat plm 1 cm. Maar als je een vrachtschip hebt moet die dus rekening houden dat als hij op zoet water gaat laden hij meer mag meenemen omdat hij op zout water weer goed op zijn merk (markering op de romp tot waar hij wettelijk mag afzinken /inzinken) gaat liggen. Dit heet het plimsoll merk.
|
Zweeds brood is te pruimen😄 |
|
Gemeerd voor de kroeg. Bediening aan boord. |
|
Richting Olands bruggen |
|
Nieuwe ligplaatsen Kalmar |
|
Langszij. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten