De wind giert door het want van de Skua. Af en toe ligt ze met 20 graden aan de kade aan haar trossen te trekken door de harde wind. We zijn eergisteren naar de afwaai kant van de steiger verhuisd. Dan ligt ze een halve meter van de kade zonder er steeds tegen aan te drukken. Nyborg is een prettige stad en de Gamle havn is een prettige plek dat als het echt moet je wel wat langer kunt blijven liggen.
Er is veel te zien en er is een goede treinverbinding met Odense en Kopenhagen.De Skua heeft hier puike Wifi en er de 230 V is inclusief. Er zijn goede douches en winkels in de buurt. De vierde ligdag hoef je niet te betalen. Kortom je kan hier wel even liggen.
En dat moet ook wel. Het lijkt totaal wel 6 dagen te duren voor er met een redelijke wind weer verder gezeild kan worden. Dat lijkt dinsdag pas te kunnen.
Ik denk dat de plaatselijke dorpsvereniging ons gaat benaderen of we lid willen worden en aan willen schuiven met Klaverjassen.
Idd lijkt dinsdag een gaatje voor verder zuid. Alleen zijn er dan weer zware buien. We zullen zien.
Natuur om Nyborg tijdens het lopen |
Nyborg is ook een sportieve stad. Er zijn diverse hardloop, wandel en fiets routes uitgezet. Ook de schipper waagt zich er weer aan een. De vorige keer dat hier geschuild moest worden heb ik de blauwe route gelopen. Nu de rode 7,3 km. Maar niet vlak zoals het Hollandse land maar heuvel op en af en door weilanden (of trail). Afijn een mooie gelegenheid om het Fynse land te ontdekken. Kaartje mee en de route is gemarkeerd met en klaver en een pijl. Dus best gemakkelijk. Onderweg merk ik dat de paaltjes soms best verstopt zitten.
De verwijzing naar de rode klaver route |
Door prachtige graanvelden loopt de route off trail |
Knutshov Het oude en nieuwe vuur |
In de middag worden de boordfietsen uitgepakt en fietsen we naar de Storebæltsbroen.
Daar is een uitkijkplatform onder het begin van de brug. Vanaf de parkeerplaats (laatste rustplaats voor Sjaeland) kun je daar heen lopen. Het is redelijk spectaculair. Je kunt de constructie goed bekijken en een indruk krijgen hoe massaal dit bouwwerk is. Ook is het bijzonder om te zien hoe de pijler en fundatie techniek is. Op een fundatieplaat kun je de maatvoering zien waartussen de brug moet en kan uitzetten of krimpen resp. warm en koud weer.
Zo te zien valt alles binnen de normen. We zien het flink stromen hier.
Zo zien Deense graslanden er uit. In Nederland slechts groene vlaktes van alleen Engels gras. Geen wonder dat de insecten hier nog wel zijn. |
Meetpunt voor de Deense Landmeting. |
Er wordt verder gefietst en we vragen ons af of we in de werkhaven zouden kunnen ankeren met slecht weer. Dit is de vroegere veerhaven. Later blijkt het niet echt diep meer.
We bezoeken Knudshov. Een vuurtoren en oud baken in een nu prachtig natuurgebied. De vuurtoren werkt nog steeds hoewel niet meer zo belangrijk als vroeger. Ook staat er een replica van een bakenvuur hoe het vroeger uitzag.Kooltjes en hout in de korf en naar boven draaien. Hierdoor hadden de zeevaarders iets van een richtvuur om te navigeren.Welk vuur het was bleef natuurlijk onduidelijk. Maar dat ze daar niet naar toe moesten en hier gevaar was, was dan wel duidelijk.
Via de blauwe klaver fietsroute weer terug naar de stad. In de avond zou de wind flink aantrekken uit het zuid-oosten en er voor zorgen dat de haven van Nyborg niet er beschut meer ligt. Natuurlijk wel de jachthaven en de Gamle havn.
De schipper heeft de rode route gelopen. Vorige keer de blauwe |
Dit is een stukje groene route door de binnenstad |
Dit woord kom je momenteel in alle Deense winkelgebieden tegen. Uitverkoop. Het "sale" hebben ze hier gelukkig nog niet uitgevonden. |
Mooi pand |
Nyborg "borg" |
Uit 1200 vChr |
Wordt nu gerestaureerd..In 2021 gereed |
Op de meest slechte plek in de haven waar met storm meters hoge golven binnenlopen met harde wind lag een Bavaria. Er zijn Bavaria,s met hele ervaren schippers maar ook velen die dat niet zijn.
Voor de Skua heb je nl 2 Bavaria,s en is het een schip voor een schappelijk budget en zodoende al snel gekocht door een ieder. Ook de huurvloot heeft vele Bavaria,s in zijn collectie.
Toen ik naar de jachthaven liep om er even te kijken naar bootjes ook even met de schipper gesproken en hem gewaarschuwd hoe het er vanavond en vannacht hier uit zou zien. (Dat zou een havenmeester ook moeten doen en heeft misschien ook wel gedaan)
Het was een Deen. Hij was niet onder de indruk dat ik vertelde dat hier vorig jaar een aantal schepen lagen, die forse schade hadden met de verwachte wind en zelfs 's, nachts in een hotel gingen slapen zo ging hun boot tekeer. De Deen was nog steeds niet onder de indruk van mijn betoog.
Hij kwam uit Kerteminde (vlakbij) vertelde hij en had hier vaker gelegen en wilde het weekend hier schuilen voor zuid-west en west. Op mijn opmerking dat vannacht zuid-oost 7 zou betekenen dat hij volop in de wind en golven zou liggen die een enorme strijklengte hadden in combinatie met stroom, beroerde hem niet. In "onze" haven was volgens hem geen plek meer. Hem er op gewezen dat er nog best plek was en ook in de jachthaven. Maar nee hij is gebleven. En ik heb gezien hoe hij in de avond al tekeer ging. Ook de volgende morgen stond hij steeds op de kop en liep er een deining van 1,5m in de haven. Hij heeft beslist niet lekker geslapen. Om 9 uur was de boot gevlogen. Ondanks de zuid-west 6-7 waarheen de wind nu was gedraaid en waarvoor hij het weekend wilde blijven schuilen. Ik heb hem ook niet meer in de andere havens van Nyborg gezien.
Rare jongens die Denen zou Obelix zeggen.
Prachtig poortgebouw |
De brug aan de onderzijde bij het uitkijk platform |
Hier de uitzet en krimp meter van de brug. Hij staat keurig tussen de rode vlakjes |
In de nacht dus een flinke zuid-oosten wind gehad. Het begin van de zomerstorm die ook Nederland op zaterdag zou bezig houden.
Aan boord vermaakt de bemanning zich wel. Boeken lezen, shipshape en af en toe internetten of het weer al beter gaat worden en in de stad wandelen.
Laat het maar waaien.
Een replica van het oude vuur van vroeger. Bediening spreekt geheel voor zich lijkt me. |
Prachtige natuur aldaar |
Knudshov fyr |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten