woensdag 12 juli 2017





De Zweden:

Hoe omschrijf je de Zweden zonder ze echt te gaan typeren. De Zweden zijn gesloten. Ze zullen vaak niet uit zich zelf groeten. Kijken vaak langs je heen. Zweden zullen in havens je ook niet vaak helpen. Tenzij ze zien dat het verkeert gaat of dat hun eigen schip gevaar loopt. Een kraan dicht draaien als je klaar bent met water tanken is er niet bij.
Als je op een steiger een Zweed tegen komt lijkt hij in zich zelf te zijn gekeerd. Een groet kan er dan ook bijna niet vanaf. En als er dan een groet komt dan is er nauwelijks oogcontact.
Een Zweed houdt er niet van, waar Hollanders goed in zijn, te direct te worden aangesproken op hun gedrag. Je mag best boos zijn of kritiek leveren maar dan goed verpakt in een zin. Net als bij de Hollanders zijn er ook in Zweden veel bootbezitter die niet kunnen varen. Dat zie je niet altijd gelijk. Soms ziet het allemaal gelikt uit maar merk je door de handelingen dat ze er geen biet van begrijpen. 
Wij hebben weinig contact met de Zweden. Maar er zitten ook soms wel aardige spontane Zweden tussen.  Een Duits ankerboek voor Zweden omschreef de relatie met de Zweden als een wisseldouche. Soms koud en soms warm. De Zweden uit het gebied rond Stockholm zouden het meest bijzonder zijn.. Is dat met onze Amsterdammers ook niet zo?
Onze ervaring met de Finnen zijn daarentegen heel anders. Spontaner, echt behulpzaam en in voor een praatje.  Van hun extreme alcoholgebruik hebben wij niets gemerkt. Kortom als ik mag kiezen....



Zweeds gasten vlag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten