dinsdag 11 juli 2017

Oxelösund - Södra Finnö  (west daar van) - Haxvassen

Op tijd water tanken en voor en achter. Het waaide nog niet zo hard en ik kan nu nog goed wegkomen van de plek in de haven. Over een uur zou de wind gaan aantrekken. Een prachtige manoeuvre achteruit voor de ogen van alle Zweedse ontbijters in de kuip.
De haven uit en langs de Lady Astrid uit Delfzijl. Deze vast gelegd en naar een blogspot voor scheepsspotters gestuurd.
Helaas weer op de motor want er stond wind tegen. De dagen erna ook dus toch maar op de motor.
Eerst een stuk open water en hierna door de scheren naar Södra Finnö. De scheren zijn hier echt net krentenbrood. Het is ook nog eens beredruk.  Een lint aan stokjes (zeilboten zonder zeil) gaat naar het zuiden en eenzelfde lint maar dan met zeil naar het noorden. Steeds gaat bij elk bootje, net als in Nederland, het handje ophoog voor een groet.
Om een uur of 2 verlaten we de scheren en gaan dieper landinwaarts. Een prachtig zeilgebied en de rust neemt navenant toe. We ankeren in en 100% beschuttingsbaai ivm 180 graden winddraairing.
Eerst ankeren we op een plek waar een kabel loopt. Staat niet op de kaart en in de plotter. Toch maar weer weg en op een andere plek. Ander lost onze boot op haha. We kunnen eindelijk weer eens zwemmen en dat doen we dan ook.

's, Nachts gaat het regenen. We zouden eerst blijven liggen maar de wind was de volgende ochtend gunstig.
Helemaal op zeil vanaf landinwaarts naar buiten. Een paar keer de boom uit voor de Genua. Al tuffend richting zee. Even geen bomen maar een horizon. We kruisen ook een paar keer de scherenroute. Het is daar nog steeds een komen en gaan van bootjes.
Na een paar uur op zee was de wind weer op. De motor maar aan en de scheren weer in. Op naar Haxvassen. Voor ons een heerlijke ankerplek omdat er helemaal niemand is. Geen huizen, geen boten en geen mensen. We liggen nog niet of we worden opgeschrikt door een geschreeuw vanaf de wal. Het is een zeearend die boven in de boom zijn territorium bewaakt. Even later vliegt de "vliegende deur"weer weg naar een andere boom. Wat een overweldigende natuur. En je mag er gewoon komen.
Ook hier kunnen we weer zwemmen want het water is zelfs al 23 graden. We krijgen eindelijke een zomers gevoel.
Morgen is het zuid-westenwind. We blijven maar een dagje liggen. Overmorgen is er noord-west, veel dus gaan dan maar weer op zeil verder..


Tussen het krentenbrood
Fiskeryhamn

De Lady Astrid van onze bijna buren uit Delfzijl. Voor anker om te lossen in Oxelösund

Het loodsstation, vuurtoren en geleidelicht van Arkosund

1 opmerking: