zondag 23 juli 2017



Ystad - Falsterbo kanalen - Holvikken

Om een uur of 9 de Tally kaart ingeleverd. Dit is een soort creditkaart waarmee je toegang hebt tot de douches en hiermee stroom kunt kopen etc. 
Buiten stond er een lekker deining en een matige wind. We moesten een flink traject van 32 mijl varen dus er moest ook wel goede wind staan. Als er met een deining van 2 m geen wind staat die de druk in de zeilen houdt, gaat alles klapperen en slaan omdat het schip de deining volgt. 
Maar de wind neemt toe en we bomen de Genua uit en het grootzeil over SB. 
De wind neemt nog verder toe en de deining navenant. We lopen herhaaldelijk 7,8 knoop voor de wind en de boom raakt het water nog net niet in zijn slingering. Maar het wordt te link. Als de wind nog meer toe neemt, en dat doet het nu al ver boven de verwachting, wordt het straks moeilijk de Genua binnen te halen en alles beheersbaar te houden.
Dus weghalen dat ding. Het lukt en met alleen het grootzeil lopen we nog steeds 6,8 knoop en dat is hard voor de wind. De wind zit dan ook inmiddels tegen de 12 m/s en dat is begin 6 bft. De deining blijft ook oplopen. Om het hoekje bij Trelleborg komen er net 2 grote TT ferry's uit en in, waar we, in tegenstelling met Ystad, gelukkig nu eens geen last van hebben. Na het hoekje neemt de wind af en bij de ingang van het Falsterbo kanaal is de deining ook veel minder. Goed om het zeil te laten zakken.

Het Falsterbo kanaal is een kanaal wat het uiterste zuidwest puntje van Zeden doorsnijdt. Als je om dit punt heen moest zeilen zou dit 9 mijl meer zijn. Tel daarbij op een mogelijke stroming en je bent zo 3 uur verder.
Kortom een leuke afwisseling. Ik was hier ook nog nooit geweest dus doen!
Midden in het kanaal is een sluisdeur die vanuit de bodem naar boven komt om de stroming die er zou staan, tegen te houden. ( lengte plm 1 km)  Zo gauw de brug draait, en dat doet hij ieder uur, dan laten ze de deur zakken en komt er gelijk een flinke stroming te staan. Toch gek. Rondom een open verbinding en toch een stroom. In dit geval een windstroom.

Na het kanaal meren we heel moeizaam af in Holvikken. Op div plekken gekeken of er plaats was. Uiteindelijk een box gevonden maar door de enorme toenemende wind nog een hachelijke aanmering. Gelukkig was er hulp op de steiger.

Nu klaar maken voor onder water. Morgen de hele dag regen en een dikke oost 6. Dat word dan eindelijk een dag cocoonen. 




Pal voor de wind. Genua met boom en grootzeil. Toen was het nog te doen. Later trok de wind sterk aan en moest de boom en Genua weer weg. Alleen op grootzeil liepen we nog 7 knoop

Zie hier de snelheid. De deining is inmiddels 2 meter.

Falsterbo kanaal. Dit kanaal maakt de route naar de Sund 9 mijl korter.

Brug en sluis gaan open.

Er komt nu een flinke stroom mee te staan

De brug gaat 1 x per uur open.

De haven van Holvikken. Saai maar je kunt er goed liggen en schuilen voor harde wind en regen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten