zondag 30 juli 2017

Dragor - Kopenhagen - Helsingor

De avond voor ons vertrek besloten onze Zweedse buren om 20 uur te vertrekken naar hun thuishaven Malmö. Ze waren nog niet weg of de plek werd alweer opgevuld door een Deense feestboot met 8 jongeren er op. Ik zie dat altijd direct. Ze komen laat aan omdat ze 's, morgens eerst hun roes nog moeten uitslapen en 's, avonds moeten feesten.
Ook nu dus. Waarom altijd naast ons. Why! Tot een uur of 2 's, nachts was het feest. Gelukkig waren het Denen zodat je niet kunt meeluisteren. Oordopjes in dus.
De volgende ochtend waren wij vroeg en hoefden nu niet stil te zijn. Heerlijk hun houten koppen te zien..
Er stond een lekker windje uit zuid west maar al gauw was de wind weer op. Het was stralend weer en dan is zo,n grote stad aan de loefkant niet goed. De stad warmt zo op dat er lage druk ontstaat en neemt voor ons de wind weg. Een uurtje de motor aan en de code-0 op. Hierna kwam er voorzichtig meer en meer wind en met een voor de windse koers met grootzeil en Genua stoven met 6,5 knoop richting Helsingor. Toch nog een mooi dagje zeilen.
Voor het fort "Helsingor" de zeilen gestreken en de haven in. Deze was goed vol en we gingen steeds verder de haven in voor een plek. Tot bijna helemaal achter in de haven Nederlanders riepen dat voor hun nog plek was. We lagen dus helemaal voor of vanuit zee gezien achter in de haven op een mooi plekje.
De dag erna zou het gaan regenen en dat deed het ook. Tussen de buien door het prachtige Helsingor fort bekeken. Wat een enorm strategische plek is dit nu en met name vroeger geweest. Je kon vanuit dit punt de hele Sund beheersen.
Ook nog de stad in geweest en 's, avonds uit eten. Kortom een lummeldag.

Vandaag spraken de weerberichten elkaar erg tegen. Guru gaf veel wind uit het zuiden en regen. De Zweedse SMHI gaf minder wind en vanaf 9 uur geen regen meer. Toen vanmorgen de sites weer geopend werden was alles nog gunstiger. Er stond nu nog wel regen voor vandaag. Maar ja er moet ook geproviandeerd worden etc. Toch nog maar een dagje hier. Er is immers tijd genoeg..
Morgen naar Gillelije en overmorgen Ilsefjord. We zullen zien..
We varen onder de aanvliegroute van Kastrup airport door.

Elke 2 minuten komt er een over die gaat landen in Kopenhagen.

Het fort Helsingor vanuit zee

Zeer strategisch gelegen fort aan de noordelijke  ingang van de Sund

De mooiste tekeningen maken we met onze track

Vooral dat kringeltje onder op de plotter

Verder kunnen we niet

Een volle haven in de avondzon.

voor de 1e rijzing

Na de 2e rijzing

De foto klopt niet met de echte kleur. Net na het bakken

Helsingor


De fort structuur

Nog een maquette. Hier zie je hoe goed het aan het water ligt.

Scheepvaart museum in de oude slotgracht.

Het dorp Helsingor

Een super drukke nostalgische kaaswinkel

De horeca in het centrum

Grappige kunst op diverse plekken in de haven. Bronzen drink flesjes en koffiebekers.Ze zitten vast aan het hout..
Avond zon over de Sund.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten