zondag 23 juli 2017



Simrishamn - Ystad

Wederom lijkt het weer een zeilbare dag te worden. Om een uur of 9 gaan de zeilen buiten omhoog omdat binnen de pieren teveel zeiljachten dit ook doen. Er staat nog een flinke deining maar minder als de dag er voor. Met een knoop of 6 gaan we naar de punt Sandhammeren ( zuidoost puntje van de provincie Skane) Bijna bij dit punt neemt de wind af tot weinig. Gezien de deining en de verwachte aankomst tijd in Ystad besluiten we om toch maar 5 knoop te varen en de motor aan te zetten. Het was overigens 11.00 uur, de tijd waarop wij in Zweden vaak een windverandering bemerken.
Een uurtje later was er weer flinke wind en met een dikke 6 knoop stoven we naar Ystad. Mooi achter de pieren de zeilen laten zakken en op naar de haven.
Hier een prachtig plekje in de haven gekregen met de kop in de wind en goed om weer weg te komen de volgende dag.
In de haven lagen veel Hollanders die op de thuisreis waren naar een bezoek van Finland , Aland eilanden en Stockholm.
Veel van deze Hollanders gesproken en eigenlijk allemaal hebben ze het zelfde verhaal. Het was veel te koud en te onstabiel en teveel wind. Veel mensen zijn dus gezien het weer op de terugreis. Dan heb je voor jezelf toch de goede beslissing genomen om evt mooi weer niet af te wachten en terug te zeilen als het kan en niet als het moet.
Natuurlijk besef ik ook wel dat je niet de Nederlanders spreekt die dit niet hebben gedaan en zijn gebleven. Dat blijft natuurlijk zo. Maar het steunt mij dat het allemaal "oude rotten"van dit vak waren..

Dilemma. 
Na al dat gejaag met goede wind terug naar de zuidelijke Oostzee is het wel weer eens lekker een dag over te blijven en goed uit te rusten. Het wordt ons niet gegund. Opnieuw is er voor de volgende dag goede wind en de dagen er na niet of heel veel. Tja wat doe je dan.. Naar alles gewikt en gewogen te hebben en alle weersites naast elkaar gelegd te hebben toch maar besloten om de dag te pakken en niet 3 dagen in Ystad te liggen. 



Zelf met een oude Domp kruiser 7.60 m uit Sneek met de ramen nog in een rubber profiel kom je gewoon in Zweden. Ik moet er niet aan denken gezien de golven die ik de laatste dagen gezien heb. Maar er varen ook Nederlandse platbodems hier. Dus varen als het rustig is kan natuurlijk ook.

Zoek het gele dek. Een hele "fijne"plek met de kop in de wind. Er was er nog net 1 van.

Echte Zweedse hobby. Line dancing. In veel havens is er 's, avonds een optreden. Hier ook weer. Mijn mening zal ik hierover niet ventileren haha

Geen opmerkingen:

Een reactie posten