donderdag 6 juli 2017

Marienhamn- Trosa
In een paar dagen zeilen we van Marienhamn naar Trosa.  Het is zo koud in Finland dat we besluiten weer de Zweedse kust op te zoeken. De Finnen zeggen dat het maar 10 graden watertemperatuur is in Helsinki. Als er dan een dag geen zon is, dan is de omgevingstemperatuur dit ook. Geen lekker vooruitzicht. Dus maar terug. In Zweden is het iets warmer. Namelijk 14,5 graden.

De overtocht naar de Zweedse kust is "a bumpy one" Hoe dichter we bij  de Zweedse kust komen hoe hoger de deining. Die komt van beide kanten en is een meter of 2. De wind is geen Oost maar opeens Zuid-West. Toch iets heel anders.
De dag erna gaan we alleen , zeilend op de code 0, met soms 6 knoop naar Lökaö vig. Eigenlijk is dit zeil niet geschikt voor deze aantrekkende wind op het laatst, maar ja we zijn er bijna.
Lökaö vig is een uitsnijding in de rotsen en biedt een 100% beschutting tegen alle winden. Hier ankeren we voor de nacht.

Lökaö- Innervik. We varen nu echt door een onder gelopen tuin. We zien routes door de scheren waarvan je op de kaart niet zou zeggen dat je er langs kan. Op de plotter is dat een ander verhaal. Als je kaart uitvergroot komen er eens op allerlei plekken scheren routes middels stippellijnen tevoorschijn. 
Soms is het wel ondiep maar dan kan het zwaard ophoog. Soms staat in de kaart bijv 1,5 meter diep maar dan is het op de plotter veel dieper en dat klopt dan ook. Soms zijn doorgangen uitgebaggerd of keivrij gemaakt op de smalste doorgangen. Die komen dan als een soort van snelweg op het scherm. Daar moet je dus dan ook niet buiten komen. Wel gaat op dit soort van plekken het gas er echt af. Een foutje in de route en deze wordt "keihard" afgestraft. 
Wederom een prachtige zeildag maar heel koud. We zitten met 4 lagen kleren en 1 zeiljack in de kuip. We varen langs veel eilanden en dan waait de wind weer anders om heen. We wisselen van scherp aan de wind tot ruime wind.Kortom echt zeilen. Maar het is gelukt de hele tocht.

We zien dat de vakantietijd echt is aangebroken. Vergeleken met 3 week geleden is het een stuk drukker. Echt aan elke denkbaar rotsje en in elk hoekje ligt wel een bootje.
We ankeren in Innervik. Zelfs daar in de toch moeilijk toegankelijke Vig liggen een paar bootjes nu.
Wel gaat de kachel aan. We zijn door en door koud.

Al kruisend gaan we de volgende dag naar Nynashamn. Weer een hele mooie zeildag met wel steeds op de grens zeilend. Reefen of niet. Het zit boven in 5.
Nynashamn is een saai stadje. Het centrum is van de jaren 60. Weinig oude gebouwen. Gelukkig is er wel een supermarkt voor de inkopen. Van hieruit vertrekken vele veerboten naar Gotland, Polen en Tallin.
De haven is op zich wel goed maar ook wel weer een klotsbak door de bootjes die er toch nog hard langs varen. Er is een sauna en er zijn veel ligplaatsen. Waarvan wij denken die komen nooit vol. Toch wel. Om een uur of 10 's, avonds is bijna alles bezet. 
Wij willen niet langer dan een nacht blijven. Als je breder bent dan 3 meter dan betaal je 350 kroon. Dat is €37,- per nacht. Dat is best veel voor een haven.
We gaan verder naar Trosa. Alweer een fantastische zeildag. Kruisend maar dit is leuk vandaag.We gaan alleen even motoren in de passage van Landsort. Dit is een landtong (kaap)
Het had net zeilend gekund. Maar de onbekendheid met dit gebied en de nauwe doorgang gecombineerd met de overige scheepvaart, nopen ons de motor te gebruiken.
We worden er bijna uitgezeild door een Maxi 6.50 die dit allemaal niet doet en wel door zeilt. De man zeilt in zijn eentje een topsnelheid. En dat voor zo,n oud bootje. Er staat dan ook een mega Genua op. Maar hij zal ongetwijfeld alle locaties van rotjes en kummeltjes uit zijn hoofd kennen.
Na Landsort gaan de zeilen weer omhoog en gaan we richting Trosa. Hier halen we de Maxi weer in haha.
We ankeren in een baai onder Trosa omdat we even een dag geen haven willen. Van hieruit gaan we met de dinghy naar Trosa..


35 graden Scherp aan de wind. Zeilt nog prima.

Wat een prachtige zeildag

Nynashamn bij vertrek Deze haven kost bijna €37,- per nacht.

Dit brood wil je toch onmiddellijk aanvallen

Nynashamn in een Y-Bom

West voorspelt. Het werd Zuid-West, dus kruisen. Met dit mooie weer geen probleem
Landsort. Het Zuid-Oostelijkste puntje van de Stockholmer scheren.
Met de boot kun je boven dit eiland langs. We hebben hier op de heenweg aan een meerboei gelegen.

Hier zie je duidelijk dat het onverstandig is om hier met windkracht 5  door te zeilen. Wij nemen hier zelfs ook nog de verkorte route met 2,5 m diepang. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten