vrijdag 15 juni 2018

Kasaberga-Tejn (Bornholm)


De wind was stevig in het haventje van Kasaberga. Of dat nu kwam door de kliffen of toch gewoon harde wind van zee. Een dagje blijven was geen optie. Te knobbelig in de haven. De trossen schavielen op de wal. Om een uur of 11 voor en achter. De zeilen etc in de haven al gereed gemaakt om te hijsen zodat op de hoge zee buiten de haven er zo min mogelijk op het voorden moet worden gewerkt.
Eenmaal buiten staat er idd een flinke zee maar nou ook weer niet zo erg. Voor de wind wordt de koers. Nu maar uitkijken voor een klapgijp. In ieder geval de Bulletalie vast. Dit voorkomt dat de giek plotseling dooe wind of deining, naar de ander kant klapt.

Er ging een armada van jachtjes naar Simrishamn. Wij hadden gezien dat Bornholm vandaag beter was te bezeilen en overmorgen een mooie wind en zeilkoers was naar Karlskrona of Utklippan.

Vandaag was het 30 mijl varen. Een bejaarden afstand. Wel moesten we door de scheepvaart route/ verkeersscheidingsstelsel. Die is inmiddels best druk. En het gaat er hard. Gelukkig hebben we AIS en zij ook. Het voordeel daarvan is dat zij zien wat wij doen en hoe wij heten. Dat geldt ook andersom. Mocht er een gevaarlijke situatie dreigen dan kun je elkaar oproepen. In principe heeft een zeilboot voorrang. Maar in een verkeersscheidingsstelsel ( snelweg voor beroepsscheepvaart) heeft beroeps voorrang en moet je je aanpassen aan de al of niet soepelheid van de bemanning van dat schip. Een coaster zal sneller kunnen koers wijzigen dan een grote olietanker of mega cruiseschip. Daar moet je allemaal rekening mee houden. We fietsten er deze keer prima door.

Om 14.30 passeerden we de noordpunt van Bornholm Hammerodde. We wilden naar Alinge dat is een heel leuk haventje aan de noordoostkant van Bornholm en konden we met de Beluga nooit in. Deze keer konden we er ook niet in omdat de haven gesloten was ivm een belangrijk politiek jaarlijks festival. Dus wij moesten doorvaren naar Tejn. Een wat saaiere oude vissershaven. Hier heeft ons vorig schip op de wal gestaan met roerschade (20 jaar geleden). De bok waar je op staat wordt op lucht verplaatst. Soort Hovercraft idee. We werden toen voor de Brugssen gezet. Dezelfde super markt is er nu nog steeds.
We hebben een extra was en poetsdag genomen omdat er de volgende dag te weinig wind stond voor 63 mijl varen. 117 km op de motor is geen pretje. En de wind die er staat is dan ook nog zo dat er scherp gevaren moe worden. Denemarken is duur geworden bijna €31,- per nacht haven geld. Je doet ook maar zo voor €100,- boodschappen en dan heb je geen volle boodschappentas.
Alle havens op Bornholm hebben hetzelfde havengeld. Dan was Kasaberga met €16,- beter en ook nog een prachtig haventje.



Dit doen Polen als ze per ongeluk hun vlot hebben opgeblazen. Ze gingen zo de haven uit weer richting huis. Ben benieuwd of het vlot is aangekomen.

Dit is de luchtbok voor de boten waar de Beluga ooit opgestaan heeft 20 jaar geleden.

Zoek de Skua in Tejn

Mijn nwe Harley

Beetje een saaie haven
Hier worden schieroefeningen gehouden bij Simrishamn. Hier mag je dan niet varen

Hammerodde met Hammerhav


Hier zie je Alinge liggen (Bornholm)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten