maandag 11 juni 2018

Falsterbo-Gislovhamn


Boot gaat te water



Falsterbo kanalen – Gislovshav

De keuze lijkt gevallen te zijn voor de oostkust van Zweden. De weersituatie wordt toch een andere. Na al 2 maand een hogedruk blokkade te hebben gehad lijkt de weg nu vrij voor de langzame opbouw van een westelijke stroming. Een westelijke zonale stroming houdt in dat depressies via de gebruikelijke route gaan. Dwz route west Engeland over de Noordzee naar midden of noord  Skandinavie.
Gislovhamn
Je kunt dat zien op weerkaarten op het 500 millibar vlak. Daar is een straalstoom met vaak enorme windsnelheden. Dit is ook de straalstroom waarmee vliegtuigen soms een oceaanvlucht in record tijd kunnen vliegen. De depressies volgen deze straalstoom. De straalstroom gaat nu zoals verwacht west-oost lopen. Met de hogedruk blokkade die er bijna 2 maand was, lag de straalstroom over Spanje.
Je hebt dan een omega straalstroom model.
Klein lokaal haventje

Maar de verwachting is dat we dus ook in Skandinavie meer depressie activiteit gaan krijgen waardoor er aan de westkust van Zweden veel meer wind komt te staan en daarbij ook nog veel regen. Aan de oostkust is dan de energie er uit en hebben de zuid Noorse bergen en het Zweedse land, de meeste regen al opgevangen.
De laatste modellen geven aan dat er toch niet echt een westelijke stroming gaat ontstaan. Dat gaat inhouden in ieder geval wat mooier weer voor alle vakantiegangers. Maar om nu terug te gaan naar de westkust?

Niets verrandelijker dan het weer.

Zeer beschut tegen golfslag
Hoewel we tot op het laatst hebben gewacht met de keuze is deze gezien de verwachtingen toch ingezet op de oostkust. De westkust is ook bijzonder mooi. Volgende keer misschien.

Eigenlijk wilden we niet zo graag nog een dag in Holvikken blijven. We hadden daar vorig jaar al wat dagen doorgebracht en gezien de verwachte noordwestenwind zouden we op de huidige ligplaats toch weg moeten. Er was weinig zuidoostenwind dus op de motor 10 mijltjes verder moest niet zo,n probleem zijn. En dat was het ook niet. De Falsterbo brug daait op hele uren en om 11.00 zijn we er door gevaren. 2 uurtjes later kwamen we aan in Gislovshav. En grappig haventje. De thuisbasis voor de Trelleborg Yachtclub. In Trelleborg mag je gezien het grote veerboot aanbod niet binnen varen. De diepgang in de haven is niet zoveel. Waar wij de box in zijn gegaan maar 1.70 dus het zwaardje weer op. Een langdurig gesprek gehad in het Engels met een Zweed. Leuk om te horen op zijn Zweeds-Engels dat hij een Kooikerhondje heeft.
De avond eindigde windstil dus het was genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten