zaterdag 30 juni 2018

De laatste getuige,

Het klinkt raar. Zo,n indrukwekkend en aangrijpend boek als verjaardagscadeau. Zoals Buma het omschrijft in een adem uitgelezen. Dat was bij mij ook zo. Dit boek zou eigenlijk op een soort van leeslijst voor scholen moeten komen te staan.
Vaak heb ik het boek even moeten wegleggen om bepaalde stukken te verwerken omdat het gewoon te onvoorstelbaar is wat mensen elkaar aan kunnen doen.
En ook het bizarre dat hele volken zich achter een leider aan gaan lopen en de ideologie van diegene uit gaan dragen en ook uit gaan voeren. En wel zo dat je daar zo ver in gaat dat je miljoenen mensen gaat vermoorden omdat zij daar niet in passen. Helaas is dat nog steeds zo en de tijd schrijdt voort zodat helaas steeds minder mensen weten wat voor iets vreselijks daar achter weg kan komen.

Het zet je ook weer aan het denken over de mentaliteit van waarom de Duitsers dat hebben gedaan en hoe ze nu soms ook nog zo doen. Neem de sluismeester in Brunsbuttel die op nazi achtige wijze een boot de sluis weer uit stuurde via de luidspreker en de marifoon. RAUS RAUS RAUS.. Als hij een knuppel had gehad en er bij kon ,dan had hij de schipper de sluis uit geknuppeld.
Dan zie je dat het bij sommigen nog steeds in hun genen zit.
Maar bij de meeste Duitsers zeker niet meer gelukkig. En die schamen zich voor de periode die achter hun ligt.

Onvoorstelbaar eigenlijk dat Wim Aloserij deze kampen en de scheepsramp heeft overleeft. Zoals hij het zelf schrijft; niet opvallen, slim zijn en netwerken. Dat heeft hem gered.
En dan na de oorlog nauwelijks kunnen praten met het thuisfront wat er gebeurd is in zijn kamp jaren. Ook bewonderenswaardig de nog de nauwelijks aanwezige rancune tegen Duitsers. Zelf zo dat hij in de jaren 60 een gezin uit Duitsland een aantal dagen in Nederland heeft geholpen die met auto pech in Amsterdam waren. Zonder aan hun te vertellen wat hij heeft meegemaakt in Duitsland. Dat noem ik een krachtig mens. In zijn radio interviews die ik in april van hem gehoord heb spreekt ook de kracht van de man.
Hij heeft gelukkig zijn verhaal toch nog kunnen doen en dat is vastgelegd in dit boek. Vlak voor dodenherdenking dit jaar is hij gaan hemelen op 93 jarige leeftijd.
Een aanrader voor iedereen die meer wil weten wat er in de (werk) kampen zich destijds heeft afgespeeld.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten