zaterdag 30 juni 2018

Visby – Lickershamn

Het werden 2 dagen Visby. De wens was om naar het noordoosten van Gotland te gaan. Daar is nog een losstaand eiland Faro en een sund. En daarna nog een paar plaatsen aan de oostkant bezoeken. Het werd anders.
De weerberichten gingen steeds meer uit van een opkomend hoog boven Skandinavie en een langdurig laag boven de Baltische staten. Tussen die 2 komt een langdurige noordenwind te staan.
De kentering van zuid naar een noordenwind zou donderdag avond zijn. Daarna zou op noord Gotland bijna een week windkracht 6 komen te staan met op vrijdag tippend aan 7-8

Voor mij was dat het besluit om van Gotland weg te gaan en de scheren van Stockholm weer op te zoeken. Maar een andere haven dan alleen Visby zou er nog wel in zitten. Dat zou Lauterhorn worden maar die viel af omdat op donderdag daar de eerste uren geen wind zou staan om naar de Stockholmer scheren te zeilen.
Het werd Lickerhamn een vissershaventje 30 km noordoost van Visby.

Visby was al uitgesloten van nog een nacht liggen omdat de druk op de ligplaatsten steeds groter werd. Er kwamen steeds meer grote jachten bij en grote passagiersschepen die als hotelschepen fungeerden. Zelfs een oude Hurtigruten boot.
Aan onze steiger kwam op de kop een mega zeiljacht te liggen met upperclass Zweedse kak die het nodig vond om zelfs zijn masten overdag en 's, nachts te verlichten evenals het water om hen heen met blauw led licht. Belachelijk vind ik dat.
Maar met Politician week in het vooruitzicht en de enorme hoeveelheid tenten die er werden opgebouwd gaf ons het zetje om toch maar uit Visby te vertrekken.
Op de ochtend van vertrek nog gedoe gehad met een Zweed en natuurlijk uit Stockholm kwam. Die vond dat het belachelijk was dat ik aan 2 boeien lag en hij er nog wel tussen kon. Ik lag aan 2 boeien omdat die boeien bij ons vastlagen aan de middenbolder omdat ze zo dicht bij lagen. Ook mijn buurboten deden dit. Ik zei dat ik met een dik uur zou vertrekken. Maar hij wilde slapen. Met alle geweld er tussen gedrukt. Mijn ( zijn) boei losgegooid omdat we dan toch nergens meer heen zouden drijven. Ik zei je doet je best maar. My boat is stronger than yours. Heb hem en de overige tuthola,s op de boot niet geholpen.. Het meest bijzondere was dat hij dus later ook aan 2 boeien lag. Zweden... Het blijven vreemde mensen. Asterix zou zeggen; rare jongen die Zweden

De reis naar Lickershamn ging op de motor. Geen wind. Zelfs niet voor de code 0
Je kunt echt vlakbij de kust langs varen zodat we nog iets van Gotland konden zien langs gaan.
Ook kwam er nog een Saab Viggen langs vliegen die een groet maakte door een kwartslag te draaien om zijn as, in de lucht. Even 2 keer heel snel.. Of het voor ons was?? We laten het ons doen geloven.

Lickershamn was prachtig. Echt hoe een vissersdorpje er in dit gebied uit moet zien. Alleen een pier te beschutting van de haven en wat vissershutjes. Een kroeg en een strandje en iedereen in een veel lager tempo dan in het upperclass Visby.

Nog naar de stenen klip de Jungfrun geweest. En naar het uitzichtpunt op een meter of 40 waar je een prachtig zicht had over de Oostzee. Op deze strategische plek stond ook een klein bunkertje uit waar de Zweden ooit inzaten om de westkust van Gotland te bewaken.

Hier ook de wedstrijd Zweden – Mexico ondergaan. Wat een feest kunnen die Zweden maken. Leuk om te zien dat het op een leukere wijze gaat dan de Hollanders. Inmiddels al 3 goals gescoord en 0 tegen. Onze buren waren Duitsers en die konden voor de wedstrijd Zweden – Mexico hun vkag verstoppen. De Zweden hadden namelijk tegen hen verloren. Na de wedstrijd was alles anders. De Duitsers er uit en de Zweden door naar de volgende ronde.

Dat Duitse bootje (10 m) was overigens van Aluminium en al 30 jaar oud. Overal al geweest tot aan de Faroer aan toe. En pas vorig jaar een motor geïnstalleerd omdat het toch wat te lastig werd.
Zij gingen naar de Baltische staten vanuit hier. Ik denk dat dat nog wel even duurt gezien de harde wind.
O ja ik denk dat de Politician week in Visby een koude gaat worden. De wind staat daar pal op de kust met alle tenten die daar staan en de temperatuur van het zeewater denk ik dat het voor de Upperclass toch een extra bondjasje dragen wordt.
Visby bij vertrek

De laatse blik

Lickershamn met beide alu bootjes naast elkaar

Vis genoeg hier.

zicht op,t haventje. Skua aan de boeitjes
Zicht vanaf het kalkplateau naar,t noord oosten



Zicht naar de haven

idem

Kleine "spot"bunker met rare man.

Best wel hoog. Een meter of 40

Steeds meer bootjes

De zon gaat pas om 23.00 onder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten