zaterdag 30 juni 2018

Lickershamn – Varnofladen

Een zeildag met een gouden randje. Mooie wind. Ruim Toenemend 4 tot 6. En de hele dag geen wolkje gezien. Zo,n zeildag die er zo af en toe is.

Het vertrek uit Lickerhamn was vroeg. Om half 6 ging de meerlijn van de boei en de kade. Er zou nog een tijd weinig wind staan zodat de motor aan moest. Konden gelijk de accu's even weer bij laden. We ging het zeil al omhoog om wat steun te hebben tegen het slingeren.
Er moest toch een gemiddelde snelheid van 6 knoop gehaald worden om nog op een christelijke tijd aan te komen als je 70 mijl of meer moet varen.
Heel langzaam kwam er meer wind en nam het zeil steeds meer van de motor over zodat die wat langzamer kon draaien. Op een ¼ van de tocht kon de Code 0 op (grote lichtweer Genua) en kon de motor uit. De wind begon lekker aan te trekken en met een gang van 6 en soms 7 knoop ruime tot achterlijke wind gingen we lekker richting noord. De Stockholmer scheren in. In eerste instantie zou het Nynashamn worden.

Een keer of 5 gedurende de tocht werden we opgeschrikt door straaljagers die door de geluidsbarrière gingen. Soms hele scherpe knallen en soms zware, net kanons- knallen. Heel bijzonder dat je de straaljagers zag vliegen en de knallen over zee hoorde weg rollen. Zouden de Russen de Zweden aan het provoceren zijn?

Om een uur of 6 voeren we de scheren binnen. Na al die havens van de laatste dagen was er de behoefte om weer eens in de natuur te liggen en dus Nynashamn maar niet aan te doen. De wind was gunstig zodat ook tussen de scheren er nog met 6 knoop gezeild kon worden
De wind zou rare kuren vertonen die avond. In een paar minuten van zuid naar noord. Dus de ankerplaats moest daar voor geschikt zijn. We wisten van Varnofladen en dat is het uiteindelijk ook geworden. Een echt Hurricane hole
Om 20.00 lagen we achter het anker na 81 mijl (150 km)
Er was in dit stilte paradijs bij een boerderij een enorme partytent opgezet. En ja hoor vannacht werd daar een enorme bruiloft gevierd met keiharde house muziek. Tot in de late uurtjes. De oordoppen hebben goed geholpen want ik weet niet hoe laat het gestopt is. Wel was er vanmorgen al een echtelijke ruzie tussen het getrouwde stel. Dus of het een gezegend huwelijk is geweest? Ik weet het niet. Misschien was het ook wel de drank die nog invloed had of de schoonfamilie haha.
Een aantal bootjes die hier aan een rotsje lagen zijn hem al vroeg gesmeerd. Niet nog zo,n nacht.
Ik hoop dat dat niet zo is.

De windverwachting is vandaag en morgen nog een harde noord tot noord oosten wind en dan maandag iets minder wind. Dan moet er ook weer wat proviand gehaald worden en de accu,s weer bijgeladen. Misschien gaan we maandag dan naar Dalaro. Hier liggen de buren uit de straat al een paar dagen te wachten en vakantie te vieren voor de zelfde noordelijke wind waar wij nu ook voor wachten. De haven is best duur 350 kronen excl 50 kroon elektriciteit dat is €40,- voor een nacht. Dat wordt voor ons dan maar 1 nacht en dan weer verder.

Het is zwembaar water, de temperatuur is goed, er zijn nog vele boeken te lezen, een wasje gedaan en er is lekker eten. Kortom het leven is goed.
We zien wel.

Code )

Bolle lichtweer Genua

Varnofladen met de feesttent

Zo dicht bij de rotsen en ook nog lagerwal.


Hurricane hole
Hier liggen we waar,t bootje op de kaart staat.

Dit was onze zeilkoers door de scheren

Hier zie je hoe we de scheren in varen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten