maandag 11 juni 2018

Gislovshamn - Kaseberga (Viking kalender)

Onze grappige koers als het zwaard opgetrokken is.

Kleinste havenkantoor wat ik ken


Ales Stenar. in de vorm van een Vikingsschip

Stenen zijn mans hoog


Lijkt een beetje op Stonehenge

Dit zie ongeveer  je vanaf zee. 

Zicht naar het oosten.

Uitleg waarvoor de stenen zijn bedoeld



zo was,t vroeger

Super intrigerend dat in die tijd men dit zo bedacht

Zoek de Skua

Het is erg droog hier. Een maand niets van water uit de lucht.
De klaprozen blijven het goed doen.

Het piep haventje Kasaberga in de oksel van de 40 m hoge kliffen


Gislovhamn- Kaseberga

Wel weg niet weg.. Er is voorspelt 5-6bft west, aan het eind van de dag. Hoe verder oost hoe minder wind. Het viel nog mee. Er stond een dikke west 4 bft.
Wel weg.
Met wat hulp van de welbespraakte Zweed losgegooid en in de haven alle netjes opgeruimd. De haven uit en snel het zwaard naar beneden. De koers was voor de wind. Eerst geprobeerd met alleen de Genua. Geen succes. We liepen 4,5 knoop en het zeil viel steeds in. Voor het uitbomen van de Genua waren de golven te hoog. Toen maar besloten alleen het grootzeil te hijsen. Op grootzeil alleen liepen we soms 7 knoop. Helaas moesten we ook een gecontroleerd gijp maken bij een koerswisseling. Blijkbaar was de voorspanning op het voorlijk zo groot dat er toch een zeillat gebroken is. Hoe voorzichtig je ook doet blijft gijpen een raar dingetje.
Gijpen is dat het grootzeil die bijvoorbeeld helemaal bakboord (links) staat naar helemaal stuurboord moet (rechts) Met de wind dan van achteren. Tot een windkracht 4 gaat dat nog wel. Gaat het harder waaien zijn er 2 opties. Je gaat een stormrondje maken. Dat betekend dat je tegen de wind in gaat en dan door de wind over naar de ander boeg. Alleen met grootzeil op lukt dat bijna niet zonder de motor. Of je zet de motor aan en gaat vol gas met de wind mee varen. Hierdoor gaat de winddruk ook uit het zeil en heeft een gijp minder kans op schade.

Maar even kijken of we ergens onderweg een nwe zeillat kunnen scoren. Zonder kunnen we ook zeilen hoor.

Of we Kaseberga aan zouden lopen was nog de vraag. Als de wind toe zou nemen tot 6 en er schepen lagen zou ik doorvaren naar Skillinge of Simmerishamn.
Er lag een zeilboot konden we zien vanuit zee en de wind was even wat minder. Met in ons achterhoofd dat de haven dreigt te verzanden zijn we met opgetrokken zwaard naar binnen gegaan. Helaas is madame dan een dweil om mee te varen dus het was een klus om haar tegen de kant te krijgen. Maar ook dat is gelukt. Een heel bijzonder haventje in de oksel van een klifkust.
Zoals je op de foto ziet is het een inimini haventje. Zomer,s ligt het helemaal vol. Nu niet zoals je ziet. Wel staat hier wat aanvaardbare swell behalve op de momenten dat de super ferry vanuit Bornholm naar Ystad langs vaart.
De Zweedse buren vroegen ons of we ook waren weggestuurd uit het schietgebied van de Zweden hier op de zuidkust. Er was namelijk een schietoefening op de plek waar wij voeren. We hebben niets gezien of gehoord. Ook op de VHF niet (zee radio zender en ontvanger)

Hier vlakbij zijn de Ales Stenar. Dit is een monument van grote stenen, geplaatst in de vorm van een vikingsschip. Het is ongeveer 200 bij 50 meter. Dit werd gebruikt al een jaarkalender voor de vikingen. Een beetje vergelijkbaar als Stone- henge in Engeland. Het ligt er zoals ze hebben onderzocht sinds het jaar 800 nChr
Vaak voeren we hier langs en vroegen we ons af wat zou dat toch zijn. Nu was eindelijk het moment daar dat we hier zijn gestopt en dit bijzonder fenomeen hebben bezocht. Wat was de mensheid in die tijd al bezig met het fenomeen tijd en seizoenen. Enorm knap dat het nu nog volstrekt duidelijk is hoe dit werkt en natuurlijk ook nog steeds klopt.


Pas als de wind gaat afnemen gaan wij weer verder. Inmiddels waait het een dikke 6. Er komt spray over het havenhoofd heen zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten