zondag 24 juni 2018

Paskallaviken - Grankullavik - Gotland Visby






De havenmeester in Paskallaviken gemist. Blijkbaar heeft de man wel geklopt op de boot maar met midzomer bescheidenheid. Ik heb he t niet gehoord. Er was ook geen 180 kroon in de boordkas zodat we maar Hollands vertrokken zijn. Fijn voelt dat niet.
De reis ging eerst nog tussen een lastig betonde vaargeul. Lastig gezien de complexiteit en de felle ochtendzon die de tonnen lastig te vinden en duiden kunnen. Gelukkig biedt de plotter uitkomst.

Lange Jan. Op noordelijkste puntje Oland. 
Eenmaal uit de scheren kon het zeil op en gezien de windkracht de code 0. Deze tocht voerde de Skua langs Bla Jungfrun of de blauwe maagd. Een grote rots midden in de Sund. Vroeg of laat kom je haar tegen. Meestal tegen. Vaak ligt ze net in de weg voor de te bezeilen koers.

Dit keer viel het mee. Wel was de wind af en toe op en ging de motor aan om toch nog ergens te komen. Een mijl of 10 voor Grankullavig ( noordpunt van Oland) was de wind op en hadden we weer volle accu,s toen we ten anker gingen midden in dit enorme meer. Het was flink warm dus gelijk het water maar in om af te koelen. Heel veel algenbloei in het water en knabbelvisjes aan je tenen. Leuk.
De laatste keer dat ik hier was, was 17 jaar geleden. Met de Beluga. In mijn beleving was het een beschuttere locatie. Het was een soort super Lauwersmeer zo groot. Aan de kant kan je niet ankeren omdat het erg ondiep is. We hebben de rest van de dag alle pijlen van de windroos gezien. ( helemaal om ons anker heen gedraaid ivm draaiende wind)

Zeker een Lauwersmeer + wat oppervlakte
De volgende dag jaja mijn verjaardag. 24 juni. 55 geworden. Een mooi cadeau lag er klaar van de bemanning. Een boek de laatste getuige van Wim Aloserij en Frank Krake. Dit is een zeer aangrijpend waargebeurde getuigenis door een echte schrijver (Frank Krake) opgeschreven. De Wim Aloserij heeft 3 concentratiekampen en werkkampen overleefd en de scheepsramp van de Cap Arkona bij Lubeck waarbij 7000 gevangen werden gedood door een bombardement van dit schip door de RAF. De man ( 93) is een dag voor dodenherdenking 2018 overleden.
Leefde na de oorlog nog zonder rancune tegen Duitsers. Bijzonder
En een mooie cd Agnus Dei. Mooie Engelse koorzang van de Oxford Choir of New College.
Grankullavikken. Een mooie ankerbaai in het noorden van Oland

Maar uiteindelijk moest er ook weer gevaren worden.
De wind voor Visby ( spreek uit Wisbu) was tot een uur of 3 's, middag gunstig. Het was toch 45 mijl dus op tijd maar weer op pad. Om 7 uur stonden de zeilen op en veel beleovend met 6 knoop richting Gotland. Ook deze tocht had ik 17 jaar geleden al eens gemaakt.
De tocht liep qua zeilen niet echt geweldig. Regelmatig was de wind op en liepen we maar 2 knoop. De verwachte aankomsttijd werd inmiddels 20 uur. Dus toch maar af en toe de motor bij tot er weer wat wind kwam.

Veerboot Gotland Oskarhamn of Nineshamn
Uiteindelijk lagen we om 16.00 vast in Visby. In de nu nog niet zo drukke vakantie passantenhaven van Visby. Het laatste uur was nog wel vervelend omdat de wind steeds meer tegen ging staan en aantrekken. Er komt dan zoveel golfslag dat de snelheid terug loopt. Dit soort windperikelen gebeuren vaak als je er bijna bent.
Hier ging mijn telefoon ook weer aan hij raakte op tilt van alle felicitatie appjes en gemiste oproepen.
Bedankt allemaal.
In Visby moet je over een week niet meer zijn. Het is dan zo druk met Zweden. De Zweedse vakantie begint volgende week en Gotland, met name Visby is het Ibiza van Zweden. Heel veel trendy Zweden en veel Zweedse jeugd komt hier heen en ligt er ook met hun boot de hele zomer. Een hotelkamer voor €30,- per nacht.
Hier is dan ook veel lawaai in de passantenhaven. Kortom qua haven “not the place to be “voor mij.
Visby
Nu is het nog te doen. We liggen op een prima plek aan 2 boeien achter en op de kop aan een ponton.


Gotland is een eiland tussen de Zweedse vaste wal en de Baltische staten. Het is en eiland wat de Russen graag in handen willen hebben. Als ze dit in handen krijgen is dit een gevoelige klap voor de Zweden. Er vinden hier dan ook talloze speldeprikken plaats van de Russen. Er is ook veel militaire activiteit van de Zweden. Veel staaljagers (Saab Viggens) in de lucht.
Zweden heeft omdat zij geen lid zijn van de NAVO de dienstplicht weer ingevoerd. Zij staan er bij een conftrontatie met de Russen dus een beetje alleen voor.

Gotland is een kalkplateau. Ooit miljoenen jaren geleden ontstaan uit kleine schaal en zee diertjes.
Het is tussen 1361 en 1631 door de Denen bezet geweest. De Denen hebben hier aan de Oostkust flink huis gehouden. Koning Valdemar Atterdag heeft Gotland destijds ingenomen/

Visby is een hele oude Hanzestad. Een van de centraalst gelegen, van het Oostzee gebied.
Hierdoor is er ook veel welvaart geweest. Dit kun je nog zien aan de enorme hoeveelheid kerken op Gotland. 92 kerken op een oppervlakte van 3134 km2.
Een groot aantal staan in Visby nu nog als ruine. Dit laten ze ook zo. Wel is er een beleid van niet verder verval. Verder is de stad volledig ommuurd. Zelfs aan de zeezijde. Ook dit is allemaal in originele staat. Zonder cosmetische restauraties. Heel bijzonder.
Ook de prachtige chaotische straatjes zijn bijzonder. De Zweedse steden en straten zijn vaak erg recht en strak gesitueerd. Dit is echt een stuk anders.
De oude stad is volledig ommuurt
We blijven hier nog wel een dag, misschien 2. De wind is niet zodanig dat een koers naar het noorden er in zit.
Tussen het centale eiland Gotland en het noordelijk eiland Faro ligt een sund waar je prima kunt ankeren. En er liggen talloze hele kleine haventjes. Daar wil de Skua dan ook naar toe.
Op Faro is militaire activiteit in de vorm van een basis en militaire communicatie. We gaan het zien.

Het ligt hier goed. Er is heel veel te zien en cultuur op te snuiven. Kortom gewoon vakantie. Zolang we hier nog niet “verjaagd”' door de Zweedse jeugd en het nacht en straatleven op de kade is het hier prima.








Voor wie het Zweeds machtig is.Plaquette in de poortmuur

Visby Dom

In de stad een groot aantal ruïnes van oude kerken. Dit laten ze zo en zorgen alleen voor verdere achteruitgang 

Zicht op zee
Visby Dom van binnen

Skandinavische rust

Nog meer Zweeds

Prachtige gebrandschilderde ramen in de Gotlandse zon

Wat een kleur


Alles van lokaal kalksteen. Gelukkig zijn de zure regentijden wat minder


Is dit nu een muurbloempje
Wat een eenvoud

En wat een mooie deur


Visby was van 1360 tot 1660 in Deense handen.
Koning Valdemar heeft hier huis gehouden


Visby is een centrale Hanzestad in het Oostzeegebied en heeft veel welvaart gebracht.


Zoek de Skua

Zelfs de zeekant heeft een muur

Ook dit is echt en minimaal gerestaureerd.

Wat een uitzicht.




Allemaal straatjes kriskras door de stad.
Zo markeert men een scheer.


Bla Jungfrun 

Mooie lijnen

De "Bla"

Mooie luchten 's, morgens vroeg op mijn verjaardag


Geen opmerkingen:

Een reactie posten