vrijdag 22 juni 2018

Midzomer




De kachel aan op midzomer. Het kan raar verkeren. Het was zo koud vanmorgen dat ik de schoorsteen heb gepakt en de kachel heb aangestoken. Een weldaad van warmte vulde het schip.
Wij begrijpen dat het ongeveer hetzelfde weer is in Nederland alleen hier veel minder regen.
Vandaag nog maar een dagje Pastallaviken. We willen eigenlijk naar Grankullaviken. Dat ligt op het uiterste noordpuntje van Oland. ( het lange eiland zuidoost van Zweden) Dit is een natuurlijke lagune welke wordt bewaakt door een vuurtoren Lange Hans. We zijn hier een aantal keren geweest met de oude boot en met vrienden met hun boten.
Helaas staat er onderweg daarheen een dikke 6 bft met uitschieters tot 18 m/s is ongeveer een dikke 7 Beaufort. Niet geschikt voor onze tere zieltjes. Daarbij komt dat je daar moet ankeren en als het dan zo hard waait is het erg unheimisch.
Dan morgen maar. Er staat dan tot een uur of 12 nog een matige noordwesten wind. Als we niet te laat vertrekken dan zijn we net op tijd voordat de wind draait ter plekke en we op de motor verder moeten.

De wind van vandaag komt voort uit de situatie van 2 lagedrukgebieden in Skandinavie die samen klitten tot 1, in de buurt van Stockholm en genoeg energie heeft om nog eens lekker uit te diepen. Samen met een oprukkend hoog boven Engeland zorgt dat voor een koude noordwestelijke stroming met ronduit van oorsprong arctische lucht. Morgen is dat lagedruk gebied verder opgeschoven in noordoostelijke richting en neemt het hogedrukgebied meer en meer de touwtjes in handen. Het lijkt er op dat deze hogedruk voor minstens een week het weer gaat bepalen.
De weerkundigen weten alleen nog niet wat de positie gaat worden. Er zijn 3 opties. Hij blijft boven Engeland of komt boven Duitsland te liggen of schuift door naar Skandinavie. Optie 1 betekend een relatief koude periode. We zullen het zien.

Gister zijn we uit Pataholmen vertrokken. Uiteraard lag het reserve anker over de hoofdketting heen. Lastig. Maar uiteindelijk kwam hij boven. Het hoofdanker had goed zijn werk gedaan. Behalve een biotoop van gras etc zat er dikke blauwe klei en zand aan de vloeien. Niks mis mee.

Op alleen de Genua met nog een dikke windkracht 5 naar de ingang bij Stora Jatterson gevaren. Dat laatste is een enorme cellulose en papierfabriek. Er staan een stuk of 12 grote windmolens omheen die de fabriek van elektriciteit voorzien. Dit alles geeft een schril contrast met de prachtige natuur vlakbij.

Een dik uur later lagen we in Paskallavik. Aan een boeitje met de kop aan de kant met de boeihaak van Geert & Karin. Ging allemaal prima. Op naar de supermarkt voor de laatste boodschappen voordat de winkels voor de hele wekkend dicht gaan. Aangekomen bij de plaatselijk COOP is die gewoon alle dagen open tijden midzomer.
Verder is hier een puike Wifi. Sneller dan thuis. De 230 voltjes stromen gestaag richting onze boot en er heerst hier een heerlijk gemoedelijke sfeer. Zelfs de oude havenmeester (bootclublid) incasseert het havengeld met zijn Iphone en een mobiel kastje en de pin. Ging allemaal prima. Ook hier schrijdt de tijd verder. Een was gedraaid in de laundry en dat allemaal voor €18,- per nacht.

Straks eens even kijken of het hardlopen nog wil. Zal wel niet meevallen na al dat verblijven op de boot. En dan nog midzomer. Die komt er aan. Vanmiddag is hier het eerste festijn. We gaan het meemaken.
Voor wie mee wil weten over Sankt Hans en Midzomer kun je het stuk hier onder lezen.

Morgen dus weer varen. Kan je zien wat een depressie en veel wind je zomaar bijna een week kan ophouden.



Haventje van Paskallaviken met de Skua aan de boei

Zelfs de school is van hout.

Plaatelijke kerk

Zicht op de scheren en de Bla ( rots in de Sund)

Zeer oud vissersmagazijn



Kunst op de scheren. Hier staat een mannetje op van hout van de plaatselijke kunstenaar.

Midzomer, of Midsommar, is misschien wel de bekendste feestdag in Zweden. Een meer typische traditie dan deze, is er bijna niet. Dus doe zoals de Zweden en vier de start van de zomer!
De midzomeravond valt jaarlijks op de vrijdag vlak vóór of na 21 juni. Traditioneel gezien is dit de dag van de zonnewende: de dag waarop de zon het langst aan de hemel staat en de nacht het kortst is. Overal in het land staan versierde meibomen. Per streek kan de meiboom er anders uitzien, maar in de basis is het altijd een kruisvormige boom met veel groen en versieringen. Geen Zweeds feest zonder veel muziek, meestal accordeon- en gitaarmuziek,  en liedjes. Na een paar keer zing je ‘Små grodorna’ zo mee!



De succesformule van het Midzomerfeest is bloemen in je haar, dansen rond de meiboom, liedjes zingen en heel veel kruidendrankjes achterover slaan. En natuurlijk wordt er lekker gegeten: ingelegde haring (sill), zalm, nieuwe aardappelen met bieslook en zure room en  de eerste aardbeien van het jaar. 
Een traditionele Zweedse Midzomer is leuk om een keer mee te maken, maar bedenk wel dat het met name een feest is dat vrienden en familie met elkaar vieren. Midzomer wordt gevierd in dorpen, op boerderijen, in stuga’s en in tuinen door het hele land. Mensen verlaten de grote steden en trekken massaal naar het platteland om Midzomer te vieren. In elke plaats zijn er ook openbare midzomerfeesten.



Naar Dalarna voor Midzomer

Een van de populairste bestemmingen  voor het Midzomerfeest is de regio Dalarna  in Midden-Zweden. Mensen uit alle hoeken  van Zweden komen hier naar toe om Midzomer te vieren. De rijke folkloretraditie is duidelijk zichtbaar in de streek rond het Siljanmeer,  met name in stadjes en dorpen als Rättvik, Mora, Orsa en Leksand. De folklore komt hier rond het Midzomerfeest echt tot leven. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten