dinsdag 19 juni 2018

Ten Anker Pataholmen




En de wind kwam. Al heel vroeg in de morgen ging het al flink tekeer. Om een uur of 6 nog maar even wat meer ankerketting gestoken. Totaal stond er nu 35 meter uit op 4 meter water. Normaal op deze diepte is 5 x de waterdiepte. Dat is 20 meter. Maar door de enorme rukwinden die als een soort valwinden uit de bossen komen wordt er flink aan de ketting gerukt. De kans is dat bij zo,n vlaag het anker uit de grond breekt. Hoe meer ketting je steekt hoe meer rek in de ketting zit omdat de ketting als het ware horizontaal omhoog moet. Dat wil de zwaartekracht niet dus dat geeft een mooie rek. Samen met de kettingrekker die de schokken uit de ketting haalt gaat het goed. Het nadeel van 35 m ketting is dat het schip enorm giert. En dat de ketting door het gieren waarschijnlijk vol modder zit haha.
Als extra zekerheid een Fortress anker samen met 30 meter lijn uitgelegd naast de boot. Mocht het hoofdanker toch uitbreken dan zitten we niet gelijk op de rotsen. Dan pakt het reserve anker samen met het hoofdanker het samen wel op.

De wind trekt nog verder aan. Boven in windkracht 6 begin 7. Vooral de enorme windvlagen zijn bijzonder. Daarbij is het ook nog eens stralend weer. Heel bijzonder.
De buren uit de straat die in Oxelosund, in de vissershaven aldaar liggen kunnen hetzelfde meldden. Zij hebben de haven opgezocht en zoals het er nu uit ziet misschien wel voor een week. Zij zitten noordelijker en dichter bij de stormdepressie. Deze depressie is een trage. Hij zit al een paar dagen voor de Noorse kust en trekt nu over midden Zweden naar Finland. Daar doet ie wel een paar dagen over. Ons laten “genieten” van het natuurgeweld. Ik zie zelf pas zaterdag echt minder wind. Het is nu dinsdag.

Inmiddels is de pier bezet door een Duitse plezier viskotter en er is een ankerligger bij gekomen. En... lijkt het er op dat de motor van de wind weer uit gaat. Dat gebeurd vaak aan het verre eind van de middag als de zon minder effect heeft op de temperatuur en wind. De ergste vlagen lijken er wat uit te gaan. Wie weet kan er morgen weer gevaren worden...



Het lijkt weinig voor te stellen maar heb je wel eens zulke golven gezien in het bos?


ketting + de rekker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten