maandag 11 juni 2018

Taero-Falsterbo kanalen

Brug van Sjealand naar Mon. Vroeger met de Beluga konden we hier niet onderdoor.

Kalvehav

Een prachtig water om te varen



Falsterbo hav aan de westkant Falsterbo

Holvikken

Een mooi plekje langssides



Taero-Falsterbo kanalen (Holvikken)

Al vroeg het anker uit de grond. Een weelde aan waterplanten hing aan de vloeien. Maar het zat prima ingegraven. Het was windkracht 4 en ik maakte me een beetje zorgen om de uitgang van dit gebied in de Oostzee. De smalle vaargeul is daar maar 2 meter diep en met een straffe zuid-oostenwind zou daar wel eens swell kunnen staan.
We varen de 15 mijl naar de uitgang door een prachtig gebied. Een soort Lauwersmeer in het groot. Wat boffen die Denen met zoveel natuur. Af en toe was het er ondiep. Op het ondiepste punt in de vaargeul gegarandeerd op 2.00 m was 1.70 meter. Maar goed dat wij ons zwaardje op hebben. Want 2.25 m was niet gelukt.
Eenmaal op zee ging de wind ruimen (met de klok mee) van noord-oost naar oost. Nog steeds was Gislovlage of Falsterbo zuid ingang niet te bezeilen.

Uiteindelijk gezien de toch hoge swell en de windrichting besloten naar de noord-ingang van Falsterbo kanalen te zeilen en daar achter de brug te gaan liggen.
Nog een lastig stuk navigatie gehad. Bij de zuid-west punt van Falsterbo ligt een soort van Rotonde voor grote vrachtschepen. Hier draait men richting Finland, Polen of richting Kielerkanaal.
Natuurlijk moest ik door de te bezeilen koers precies door dit gebied. Uiteindelijk netjes om de paal in het midden gevaren. Natuurlijk was het opeens heel druk met de scheepvaart. Op de AIS bleven maar bootjes op ploppen. Uiteindelijk week een kleine cementtanker netjes voor mij naar stuurboord waardoor ik net alle schepen kon vrijvaren. Oefff
De Zweedse vlag kan weer in top.

Ook door ons zwaardje op over een groot vlak ondiep stuk gevaren bij Falsterbo, wat ons toch 2 uur varen minder opleverde.
Om 18.00 lagen we vast op Zweeds grondgebied na een dag goed zeilen.
Mooi plaatje
Snel voor sluitingstijd nog even naar de super voor typisch Zweedse dingetjes en brood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten